Kujelman Oriasema

virtuaalitalli | a sim game stable
  • Etusivu
  • Jalostusorit
  • Etusivu
  • Jalostusorit

Kanelitaneli   


​
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I

Picture
Rotu, sukupuoli: suomenhevonen, ori
Syntymäaika, ikä: 21.05.2020, 8-vuotias
Säkäkorkeus: 144cm
​Rekisterinumero: VH20-018-1006
Omistaja: lottis VRL-13831
Kasvattaja: Esko Järvelä, Aavalaakso
Painotuslaji: yleispainotus
Koulutustaso: 80cm, Helppo B, harraste

Saavutukset:
Palkittu 31.12.2020 KTK-II palkinnolla pistein 75
​​Palkittu 20.11.2021 SLA-I palkinnolla pistein 93
Palkittu 31.12.2021 KRJ-I palkinnolla pistein 102,5
Palkittu 31.12.2021 ERJ-I palkinnolla pistein 104
Palkittu 31.1.2022 KERJ-I palkinnolla pistein 103
Picture

Historia & Luonnekuvaus

Picture
Taneli, tuo jokaisen lapsen tai mummon suosikki poni! Ori on niin symppis ja ystävällinen tapaus, että sen kanssa tulee takuulla jokainen toimeen. Tai no, eivät ehkä he, jotka eivät pidä lapasista ja haluavat hevoseltaan jännitystä. Ori on nimittäin niin rauhallinen ja kiltti hevonen, että joskus oikein toivoisi sen yrittävän jotain tai tekevän edes joskus jotain odottamatonta. Se tulee joka kerta tarhan tai laitumen portille vastaan. Kyllä, jopa laitumen portille kesken täydellisen kesäpäivän vihreän tuoreen heinän keskeltä. Se kulkee kiltisti taluttajansa rinnalla, katselee maisemia mutta on silti keskittynyt taluttajaansa. Tammat kääntävät takuulla sen pään, mutta sitten taas huomio palaa Tanelin kanssa puuhailevaan ihmiseen. Ori voi takuulla tarhata kenen kanssa vain, se on laumassa yleensä keskikastia. Se alistuu lauman johtajien alle, mutta osaa kuitenkin löytää paikkansa laumassa kaikille alistumatta.
Tallissa ori on rento oma itsensä ja sen kanssa voi hääriä kaikessa rauhassa. Se seisoo kuuliaisesti, oli sitten kyse varustamisesta tai vaikkapa kengittäjästä. Eivätkä tietenkään vieraat paikatkaan ole tälle zen-hevoselle mitään erikoisuuksia. Yleisötapahtuma kaupungin pinnassa, talutusratsuna joulunavajaisissa tai kilparatsuna yleisön edessä - eivät nämä tai vastaavat erilaiset tilanteet saa tätä oria järkkymään. Taneli on nauttinut nuorison suurta suosiota vain olemalla oma symppis itsensä. Se on ollut aina halutuin hevonen heppakerhoissa kun on harjoiteltu pesemään hevosten häntää, letittämään harjaa kisakuntoon tai tarkastamaan hampaiden kuntoa. Enkä epäile hetkeäkään, ettei ori nauttisi saamastaan huomiosta!
Tylsän helppo suomenpienhevonen ehkä jonkun mielestä on, mutta onhan se ihan mielettömän hyvä lasten kanssa. Sen kanssa uskaltaa touhuta ihan pienimmätkin taaperot, ori nimittäin seisoo kiltisti paikoillaan ja liikkuu vain luvan saatuaan. Tallilla onkin käynyt useampi tuleva ratsastajan alku kokeilemassa ensiaskeleitaan satulassa juuri Tanelilla. Ori on juuri sopivan kokoinen talutettava niin, että vanhemman on helppo pitää lapsestaan kiinni turvallisesti. Orilla on hiukan ponimainen askellus, mutta se on saatu venyttämään askelia oikein kivasti. Hyppy orilla on teknisesti hyvä, mutta ponnahdus ei ole rakenteesta johtuen lähtenyt suurempaan nousuun esteiden korkeuksien suhteen. Taneli on usein ratsuna hieman varovaisempi uusien ratsastajien kanssa, mutta tuttujen ja kokeneiden ratsastajien kanssa siltä löytyy ihan mukava oma moottori. Joskus sen kanssa joutuu erityisesti sileällä tekemään enemmän töitä moottorin käynnistämiseen ja takajalkojen alle saamiseen. Esteillä Taneli on turvallinen ratsu niin vasta-alkajille, kuin kokeneemmille. Se ei ole koskaan kieltänyt ja yrittää aina parhaansa. Totta kai tämä täydellisen kiltti hevonen on vienyt myös useamman esteratsastajan alun muutamia luokkakorkeuksia ja kilpailuasteita tallikisoista aina aluetasolle saakka. Maastoesteillä Taneli jatkaa samaa varmaa suorittamista kuin esteilläkin. Maastossa ori viihtyy parhaiten yksin tai porukassa joukon häntäpäässä. Se ei ole koskaan ollut mikään vauhdikkain maastoratsu, vaan saattaa nopeammilla pätkillä pudota muun porukan vauhdista.

Sukutaulu


​
isä Toljanteri
​suomenhevonen, prt, 155cm


​
​emä Sokerimuru
suomenpienhevonen, vrt, 141cm

​ii. Aavalaakson Tahvo

​ie. Kissanminttu

​
ei. Voiviikinki
​
ee. Kultamuru

​iii. Tauno
iie. Ilotus
​iei. Haaveeton
iee. Kissankello

​​eii. Vohveliviikinki
eie. Marianne
​eei. Hopeasiipi
eee. Hunajainen
​

Sukuselvitys

Isä Toljanteri on liinaharjainen punarautias ja 155cm korkea suomenhevosori, joka aloitti kisauransa menestyksekkäästi voittoputkella niin este- kuin kouluratsastuksessakin tasolla 90cm ja helppo A. Kokonaisuudessaan se kisasi menestyksekkäästi ensimmäiset kisavuotensa ja onkin saanut kunnioitettavan 64 prosentin sijoitusmerkinnän kisakalenteriinsa. Totiksi kutsuttua oria on kuvattu vähän lapsenkinomaiseksi oriksi, jolta löytyy huumoria arjen askareissa, mutta osaa tehdä töitä pyydettäessä. Se osallistui kolmevuotiaana rotunsa laatuarvosteluun, missä kävi myös neljävuotiaana ja yhteispisteiden keskiarvo on vahva kahdeksan. Se on myös kantakirjattu ratsuna toiselle palkinnolle, eikä omistajansa ole poissulkenut korottamista jälkeläisnäyttöjen perusteella jalostusvaliokunnassa; nyt muutamana aktiivisena jalostuskautenaan on saanut hyvin tammoja, ja tämänhetkinen jälkeläismäärä lähentelee noin kuuttakymmentä, joista yli puolet jälkeläisistä ovat kisanneet menestyksekkäästi kolmessa lajissa. Jalostuskäytön lisäksi Totti  on siirtynyt aktiivisesta kisaamisesta opetushevoseksi, jolla omistajaperheensä vanhin junioriratsastaja kisaa edelleen satunnaisesti.
ii. Aavalaakson Tahvo oli tummanrautias 153 senttimetriä korkea kevytrakenteinen suomenhevosori. Juoksijasukuinen, herrasmiesmäinen ja nöyräluonteinen Tahvo on kirjattu valioksi kahdeksankymmentäluvun loppupuolella ja onkin yksi hieno esimerkki siitä, miten tämä rakas kansallisrotumme onkaan monipuolinen käyttö- ja harrastehevonen. Se ravasi ensimmäiset kymmenen ikävuottaan seitsemänkymmentäluvulla menestyksekkäästi, osallistui muun muassa Suomenhevosten Suomi-Derbyyn useampana vuonna, sekä Kuninkuusraveihin kolmena peräkkäisenä vuonna. Melkein sadantuhannen euron voittopotti, päälle sata juoksua ja toinen palkinto suomenhevoskantakirjassa. Myöhemmällä iällä Tahvo myös ratsukoulutettiin kunnolla, ja vetreä pappa kisasikin menestyksekkäästi helpoissa luokissa kenttäratsastuksessa. Ratsupuolella se muistettiin erityisesti voimakkaasta, matkaa voittavasta ravistaan sekä varmajalkaisuudesta hankalammissakin tilanteissa. Jälkeläisiä, niin ravi- kuin ratsupuolelle se jätti päälle sata.
ie. Kissanminttu oli kaunis liinakkoharjainen punarautias 150cm korkea suomenhevostamma. Se oli emänlinjansa (Kissankello – Kissankielo - Kissakruunu) tapaan näyttävä; kevytrakenteinen, vahvajalkainen ja hyväluonteinen ratsu. Kisuksi kutsuttu tamma olikin ostettu siitostammaksi, sillä sen jo edellä mainittu emänlinja oli yksi sen hetken menestyksekkäimpiä tammalinjoja juurikin legendaarinen valiotamma Kissakruunu. Positiivisena yllätyksenä se omasi myös itse kapasiteettiä erityisesti kouluratsastuksessa, eikä sen estetekniikassakaan ollut huomauttamista. Mutta jalostustammaksi ostettuna sitä ei treenattu peruskoulutusta vaativammissa asioissa, ja toimikin helpon A:n ratsuna oikeastaan koko ikänsä. Sukunsa puolesta se ei saanut liiemmin kisanäyttöä, ja oli rotunsa laatuarvostelussa kolme- ja nelivuotiaana vahvan seitsemän hevonen ominaisuuksiltaan, rakenteestaan se sai ylistetyn vahvan yhdeksikön, ja Kisu kantakirjattiinkin ensimmäiselle palkinnolle. Aktiivisena siitostammana se sai yhteensä yhdeksän jälkeläistä, ja toimi omistajansa suomenhevoskasvatuksen kantatammana.  Jälkeläisilleen se jätti hyvän suvun lisäksi erinomaista rakennetta ja rodulleen uskollista hyvää luonnetta, sekä värityksenään se periytti melkein kaikille kauniin liinaharjansa.
Emä, pienhevosmitoissa (säkäkorkeus 141cm) oleva vaaleanrautias Sokerimuru on vahvan ratsusuvun omaava suomenhevostamma. Sokruksi lempinimetty on kaikkien kaveriksi kuvattu sosiaalinen ja tilanteessa kuin tilanteessa toimiva suomineito, ja sen erityinen vahvuus on ollut kouluratsastus. Korkealla tasolla kouluratsastuksessa kisannut omistajansa onkin kouluttanut sen, pienhevosmitoistaan huolimatta, vaativa B:n tasolle, missä sillä on kisattu siinä menestyksekkäästi. Sen työhalukkuus on ollut yksi merkittävä tekijä koulutuksessa, samoten sen hyvät ja näyttävät askellajit, jotka tamma tuntuu perineen vanhemmiltaan, hyviä kouluratsusuomenhevosia hekin. Kisakalenterista omistajansa on maininnut tamman sijoitusprosentin olevan päälle viisikymmentä, kouluratsastuksessa suoritusprosentti on ollut suurimmilta osin yli kuusikymmentäviisi. Toiselle palkinnolle kantakirjattu pienhevosena, missä se sai kehuja erityisesti hyväasentoisista jaloistaan ja ratsutyyppisestä rungostaan sekä kauniista katseesta. Jälkeläisiä se on ehtinyt tekemään muutaman, sillä on vielä enemmälti ratsuna kuin siitostammana.
ei. Voiviikinki oli voikko 147cm korkea koulupainotteinen suomenpienhevosori. Villeksi kutsuttu ori syntyi ratsastuskouluun, ja viettikin ensimmäiset vuotensa siellä, mutta myytiin lopulta korkeamman tason kouluratsastajalle mahdolliseksi ja potentiaaliseksi ratsuksi, josta saataisiin opetushevonen tuleville ratsastajille sitten myöhemmin. Villen ratsunura alkoi lupaavasti; se oli erittäin fiksu ja nopeasti oppiva, ja sillä oli oma-aloitteisuutta ja halua työskennellä ihmisen kanssa. Viralliseksi koulutustasoksi orille merkittiin vaativa B, mutta omistajansa mukaan sillä olisi ollut potentiaalia vielä korkeammallekin. Ville voitti kouluratsun tittelin rotunsa laatuarvosteluissa useampana vuonna, viimeisimpänä ennätyspistein, mutta kohtalon ivalla loukkaantui paluumatkalla sattuneessa kolarissa, minkä takia se jouduttiin lopettamaan vain vajaan yhdeksän vuoden iässä. Ensimmäisen jalostuskautensa juuri suorittanut ori ei kerennyt jättää montaa jälkeläistä, 12 kaiken kaikkiaan, joista kaikki ovat menestyneet kouluratsastuksessa. Kuusi niistä on myös perinyt isänsä voikon värin.
ee. Kultamuru oli 150cm korkea tummanpunarautias suomenhevostamma, joka kisasi pitkän uran kouluratsastuksessa. Se eli elämänsä ensimmäiset 10 vuotta ratsastuskoulussa opetushevosena ja helppojen luokkien kisahevosena, kunnes ratsastuskoulun lopettaessa myytiin kisauraansa aloittelevalle junioriratsastajalle. Tämän sanotaan olleen Murun elämässä yksi iso käännekohta, sillä valmentautumiset ja kisakokemus saivat sen todellakin puhkeamaan kukkaan. Tamman nousukiitoinen kisaura alkoikin nopeasti ja se voitti rotunsa arvokisoja useampana vuonna kouluratsastuksessa. Hyväliikkeinen, jokseenkin tulinen tamma kisasikin poikkeuksellisen myöhään kisauran alettua niin myöhään, eikä se kerennyt varsoa kuin kolme varsaa, ennen kuin sai vakavan ähkyn ja sen komplikaationa kaviokuumeen, minkä uuvuttamana jo iäkäs tamma päätettiin lopettaa. Sen jokainen jälkeläinen on kuitenkin menestynyt loistavasti kouluratsastuksessa, minkä kautta Murun legenda elää yhä.
Sukuselvitys © alaera, kiitos ♡
​

Jälkeläiset

Taneli viettää eläkepäiviään, eikä ole enää jalostuskäytössä.
21.01.2021 sph-t. Helmiahon Lupaus - emä Lumimarja - omistaa VRL-13923, Syyn Kartano
08.11.2021 sph-o. Valokylän Kermaviineri - emä Vispikermasuukko - omistaa VRL-14618, Valokylän Talli
10.01.2022 sph-t. Kanelipusu - emä Surusuudelma - omistaa VRL-13831, Mimmivaara
​
​

Kilpailutiedot

Porrastetut kilpailut
Kouluratsastus taso 3/1 - ominaisuuspisteitä 1138.84
Esteratsastus 3/1 - ominaisuuspisteitä 1026.31

​Näyttelykalenteri
26.12.2020 Haltiasalo – NJ näyttelyt, irtoSERT – tuom. Dimma
15.03.2021 Haltiasalo – NJ näyttelyt, MVA-sert - tuom. Lissu T.
CUP-sijoitukset
31.12.2020 Susiraja, VSR-kenttäcup, Harrasteluokka, 1/1
28.02.2021 Hiivurin Sh:t, VSR koulucup, Helppo B, 05/49
28.02.2021 Hiivurin Sh:t, VSR estecup, 80cm, 03/12
30.03.2021 KK Bailandor, ERJ Cup, 80cm, 03/37
31.03.2021 Hiivurin Sh:t, VSR estecup, 80cm, 1/9
31.03.2021 Hiivurin Sh:t, VSR kenttäcup, Harraste, 01/11
31.10.2021 Susiraja, VSR valjakkocup, Noviisi, 02/12
31.12.2021 Silverlode, KERJ cup, Harrasteluokka, 06/61
31.12.2021 Fellbury Stud, VVJ cup, noviisi, 06/64
31.12.2021 Heidseck, KRJ cup, Helppo D, 4/111
KRJ - kouluratsastuskilpailut, sijoituksia 40
02.12.2020 Breawa, Helppo B, 01/40
03.12.2020 Pyökkipolku, Helppo B, 05/30
05.12.2020 Breawa, Helppo B, 05/40
05.12.2020 Pyökkipolku, Helppo B, 03/30
06.12.2020 Pyökkipolku, Helppo B, 04/30
08.12.2020 Breawa, Helppo B, 02/40
08.12.2020 Pyökkipolku, Helppo B, 03/30
09.12.2020 Breawa, Helppo B, 03/40
01.01.2021 Liljegård, Helppo B, 01/40
01.01.2021 Pyökkipolku, Helppo B, 04/30
04.01.2021 Liljegård, Helppo B, 02/40
09.01.2021 Liljegård, Helppo B, 04/40
10.01.2021 Adina, Helppo B, 02/19
12.01.2021 Vihiniemi, Helppo B, 05/40
12.01.2021 Vihiniemi, Helppo B, 02/40
15.01.2021 Holmberg, Helppo B, 04/30
16.01.2021 Vihiniemi, Helppo B, 06/40
17.01.2021 Holmberg, Helppo B, 03/30
17.01.2021 Mandelbacke, Helppo C, 1/8
19.01.2021 Vihiniemi, Helppo B, 04/40
26.01.2021 Vihiniemi, Helppo B, 05/40
26.01.2021 Cloudfield, Helppo B, 03/50
26.01.2021 Vihiniemi, Helppo B, 04/40
27.01.2021 Vihiniemi, Helppo B, 03/40
01.02.2021 Nessinjärvi, Helppo B, 01/40
02.02.2021 Yemene, Helppo B, 02/40
03.02.2021 Yemene, Helppo B, 05/40
04.02.2021 Nessinjärvi, Helppo B, 03/40
06.02.2021 Nessinjärvi, Helppo B, 03/40
08.02.2021 Nessinjärvi, Helppo B, 04/40
08.02.2021 Yemene, Helppo B, 06/40
08.02.2021 Yemene, Helppo B, 01/40
12.02.2021 Holmberg, Helppo B, 01/50
18.02.2021 Holmberg, Helppo B, 03/50
20.02.2021 Holmberg, Helppo B, 04/50
01.03.2021 Kaihovaara, Helppo B, 03/40
03.03.2021 Kaihovaara, Helppo B, 05/40
12.03.2021 Kaihovaara, Helppo B, 04/40
14.03.2021 Kaihovaara, Helppo B, 01/40
20.03.2021 Kaihovaara, Helppo B, 04/40

ERJ - esteratsastuskilpailut, sijoituksia 40
22.12.2020 KK Bailandor, 80cm, 03/40
26.12.2020 KK Bailandor, 80cm, 05/40
27.12.2020 Breawa, 80cm, 01/30
29.12.2020 Breawa, 80cm, 04/30
29.12.2020 Adina, 80cm, 04/32
10.01.2021 Adina, 80cm, 03/13
16.01.2021 Mandelbacke, 80cm, 2/4
22.01.2021 Holmberg, 80cm, 03/30
26.01.2021 Holmberg, 80cm, 04/30
26.01.2021 Adina, 80cm, 01/12
01.02.2021 KK Lupin, 80cm, 02/50
12.02.2021 Holmberg, 80cm, 01/30
17.02.2021 Holmberg, 80cm, 04/30
18.02.2021 Holmberg, 80cm, 03/30
18.02.2021 KK Lupin, 80cm, 01/50
19.02.2021 Holmberg, 80cm, 02/30
12.03.2021 Kastehelmi, 80cm, 01/18
14.03.2021 Kastehelmi, 80cm, 04/18
05.10.2021 Hiivurin Sh:t, 80cm, 06/60
07.10.2021 Hiivurin Sh:t, 80cm, 04/60
08.10.2021 Hiivurin Sh:t, 80cm, 01/60
13.10.2021 Hiivurin Sh:t, 80cm, 01/60
21.10.2021 Hiivurin Sh:t, 80cm, 01/60
27.10.2021 Hiivurin Sh:t, 80cm, 01/60
28.10.2021 Hiivurin Sh:t, 80cm, 01/60
12.11.2021 Stall Green Mage, 80cm, 01/40
14.11.2021 Stall Green Mage, 80cm, 05/40
24.11.2021 Mäntykatve, 80cm, 01/40
25.11.2021 Mäntykatve, 80cm, 02/40
30.11.2021 Mäntykatve, 80cm, 06/40
04.12.2021 Holmberg, 80cm, 02/30
05.12.2021 Holmberg, 80cm, 05/30
09.12.2021 KK Lupin, 80cm, 01/50
11.12.2021 KK Lupin, 80cm, 07/50
12.12.2021 Hiivurin Sh:t, 80cm, 04/60
13.12.2021 KK Lupin, 80cm, 06/50
13.12.2021 Holmberg, 80cm, 02/30
16.12.2021 KK Lupin, 80cm, 04/50
29.12.2021 Hiivurin Sh:t, 80cm, 04/60
30.12.2021 KK Lupin, 80cm, 06/50
KERJ - kenttäratsastuskilpailut, sijoituksia 40
20.12.2020 KK Bailandor, Aloittelijaluokka, 02/20
21.12.2020 KK Bailandor, Aloitteijaluokka, 01/20
28.12.2020 Aittotaipale, Harrasteluokka, 03/38
03.01.2021 Pyökkipolku, Harrasteluokka, 03/19
04.01.2021 Chermia, Harrasteluokka, 02/18
07.01.2021 Chermia, Harrasteluokka, 01/18
08.01.2021 Chermia, Harrasteluokka, 01/18
10.01.2021 Chermia, Harrasteluokka, 02/18
16.01.2021 Pyökkipolku, Harrasteluokka, 04/17
22.01.2021 Kartanokoski, Harrasteluokka, 03/18
01.02.2021 Nessinjärvi, Harrasteluokka, 05/28
04.02.2021 KK Lupin, Harrasteluokka, 02/21
04.02.2021 Nessinjärvi, Harrasteluokka, 04/28
10.02.2021 KK Lupin, Harrasteluokka, 01/21
11.02.2021 Nessinjärvi, Harrasteluokka, 05/28
11.02.2021 KK Lupin, Harrasteluokka, 02/21
18.02.2021 Nessinjärvi, Harrasteluokka, 05/28
20.02.2021 Nessinjärvi, Harrasteluokka, 03/28
05.03.2021 Kartanokoski, Harrasteluokka, 03/11
03.10.2021 Hiivurin Sh:t, Harrasteluokka, 05/33
09.10.2021 Hiivurin Sh:t, Harrasteluokka, 05/33
12.10.2021 Hiivurin Sh:t, Harrasteluokka, 05/33
29.10.2021 Hiivurin Sh:t, Harrasteluokka, 04/33
07.11.2021 Mäntykatve, Harrasteluokka, 04/27
10.11.2021 Divisioona, Harrasteluokka, 04/30
25.11.2021 Safiiritiikeri, Harrasteluokka, 2/4
27.11.2021 Mäntykatve, Harrasteluokka, 04/31
27.11.2021 Safiiritiikeri, Harrasteluokka, 2/4
28.11.2021 Mäntykatve, Harrasteluokka, 03/31
29.11.2021 Mäntykatve, Harrasteluokka, 02/31
29.11.2021 Safiiritiikeri, Harrasteluokka, 1/4
30.11.2021 Safiiritiikeri, Harrasteluokka, 2/4
02.12.2021 Safiiritiikeri, Harrasteluokka, 2/4
03.12.2021 Safiiritiikeri, Harrasteluokka, 2/4
08.12.2021 Mäntykatve, Harrasteluokka, 03/30
10.12.2021 Mäntykatve, Harrasteluokka, 04/30
12.12.2021 Hiivurin Sh:t, Harrasteluokka, 05/44
15.12.2021 Hiivurin Sh:t, Harrasteluokka, 01/44
17.12.2021 Hiivurin Sh:t, Harrasteluokka, 06/44
23.12.2021 Hiivurin Sh:t, Harrasteluokka, 05/44
​VVJ - valjakkoajokilpailut, sijoituksia 40
14.12.2020 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 02/45
16.12.2020 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 01/45
23.12.2020 Breawa, noviisi yksilövaljakko, 02/40
25.12.2020 Breawa, noviisi yksilövaljakko, 04/40
29.12.2020 Adina, noviisi yksilövaljakko, 02/29
30.12.2020 Breawa, noviisi yksilövaljakko, 05/40
06.01.2021 Pyökkipolku, noviisi yksilövaljakko, 02/40
14.01.2021 Viljalehto, noviisi yksilövaljakko, 02/30
16.01.2021 KK Lupin, noviisi yksilövaljakko, 06/50
17.01.2021 Adina, noviisi yksilövaljakko, 04/32
19.01.2021 Pyökkipolku, noviisi yksilövaljakko, 06/40
27.01.2021 KK Lupin, noviisi yksilövaljakko, 01/50
​12.02.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 02/40
13.02.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 02/40
15.02.2021 Holmberg, Noviisi yksilövaljakko, 05/30
15.02.2021 Pyökkipolku, noviisi yksilövaljakko, 04/40
16.02.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 03/40
17.02.2021 Pyökkipolku, noviisi yksilövaljakko, 06/40
18.02.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 03/40
18.02.2021 Pyökkipolku, noviisi yksilövaljakko, 06/40
20.02.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 04/30
21.02.2021 Pyökkipolku, noviisi yksilövaljakko, 06/40
05.03.2021 Pyökkipolku, noviisi yksilövaljakko, 02/40
05.03.2021 Härdelli, noviisi yksilövaljakko, 02/38
06.03.2021 Härdelli, noviisi yksilövaljakko, 03/38
09.03.2021 Pyökkipolku, noviisi yksilövaljakko, 04/40
18.03.2021 Härdelli, noviisi yksilövaljakko, 06/39
19.03.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 04/40
19.03.2021 Härdelli, noviisi yksilövaljakko, 05/39
20.03.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 03/40
21.03.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 01/50
23.03.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 02/50
24.03.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 02/50
26.03.2021 Holmberg, noviisi yksilövaljakko, 02/50
10.11.2021 Mistyvale, noviisi yksilövaljakko, 01/38
11.11.2021 Mistyvale, noviisi yksilövaljakko, 03/38
11.11.2021 Hiivurin Sh:t, noviisi yksilövaljakko, 04/60
13.11.2021 Mistyvale, noviisi yksilövaljakko, 02/38
14.11.2021 Hiivurin Sh:t, noviisi yksilövaljakko, 03/60
24.11.2021 Hiivurin Sh:t, noviisi yksilövaljakko, 01/60

Hoito-ohjeet

  • Tarhaus Viekkaan ja Glenin kanssa, laiduntaa isommassa laumassa. Tarhaus klo 07-21, kuitenkin sään mukaan. Riimu ja riimunnaru jätetään portille. Riimu aina pois päästä karsinassa ja tarhassa!
  • Heinä viisi kertaa päivässä.
  • Oikean lajin satulat kuhunkin lajiin. Omistaa este- ja koulusatulat sekä yleissatulan. Huolehdi satuloihin omat satulavyöt ja satulahuovat. Ovat selkeästi eroteltu toisistaan.
  • Suojat sekä etusiin että takasiin.
  • Jalkojen kylmäys erityisesti estetreenin jälkeen, myös raskaan sileän treenin jälkeen.
  • Loimitus tarpeen mukaan. Kylmällä säällä kuivaukseen villaloimi talliin. Pakkasasteilla fleece-loimi tai toppaloimi, tarvittaessa tuplaloimitus oikein kovilla pakkasilla tai pakkasella ja kovalla tuulella.
​

Tanelin varusteet tarjoaa:
Picture

Varustekaappi

Päiväkirja

Picture
17.1.2021 Kouluratsastuskilpailut Mandelbackessa - kirjoittanut omistaja
Tällä kertaa suuntasimme vähän erilaiseen paikkaan kilpailureissulle, sillä auton nokka osoitti kohti satamaa. Sieltä oli tarkoitus matkata laivalla Ahvenanmaalle. Olin ilmoittautunut mukaan useamman Kujelman hevosen, mutta itseni ratsastajaksi juuri Tanelilla. Emme olleet juuri harjoitelleet orin kanssa, joten se ei vaikuttanut ollenkaan positiivisesti jännitykseeni. Vähän olin kuitenkin antanut armoa itselleni, sillä vaikka Taneli taipui Helppo B:n luokkia ja sillä treenattiin Helppo A:n asioita, olin ilmoittautunut sen kanssa Helppo C -tasoiseen luokkaan.
Lähtönumeromme oli jo heti toisena, joten alkulämmittelytkin jäivät hieman kesken. Toki itse olen aina niin tarkka ja vaadin täydellisyyttä, joten voisin lämmitellä hevosta hamaan tappiin saakka. Taneli tuntui kuitenkin hyvältä ja sen suhteen pääsimme odottamaan starttivuoroamme hyvillä mielin. Kaiken lisäksi mieleeni hiipi kavalasti ajatus myös siitä, että olen oikeasti esteratsastaja ja täällä nyt yritän sopeutua oikeasti taitavien kouluratsastajien joukkoon. Kun pääsimme aloittamaan oman kilpailusuorituksemme, jännitin aluksi valtavasti. Taneli kuitenkin toimi niin hienosti ja saimme yllättävän hyvät prosentit, jopa 74,643%, joka oli ihan ylivoimaisesti oma henkilökohtainen ennätykseni.
​Luokkaan oli ilmoittautunut 8 ratsukkoa, joten kauaa ei tuloksia onneksi tarvinnut jännittää. Viimein kun tuomarit olivat saaneet työnsä valmiiksi, sijoittuneet ratsukot kuulutettiin kaiuttimista takaisin kentälle. Leveä hammashymy levisi huulilleni, kun meidät kuulutettiin kentälle voittajaratsukkona. Toiseksi oli sijoittunut valtavan komea norjavuonohevosori. Yhdessä hevostemme kanssa saavuimme palkitsemiseen ja kävimme hakemassa hienon, luokkavoittajan ruusukkeen itsellemme sekä 120 v€ voittorahoja.
​

16.10.2021 Vetonaulana Syysmarkkinoilla - kirjoittanut omistaja
Perinteiset Syysmarkkinat olivat jälleen täällä. Kujelman väkeä oli jo tututtuun vuosittaiseen tapaan kysytty mukaan markkinoille, joten ehdottomasti olimme mukana. Sää oli muuten mukava, mutta ikävästi tuuli oli ollut yltymään päin koko viikonlopun. Ruska oli parhaimmillaan, mutta tuuli riepotteli jo isoa osaa lehtiä kohti kellastuvaa maata. Tänä vuonna Kujelman omistaja, Lotta halusi mukaan jotain erilaista. Talutusratsastuksen shetlanninponit oli jo niin nähty jokaisessa tapahtumassa, joissa vain poneja oli paikalla. Tällä kertaa kokeilisimme jotain uutta. Lotta oli päättänyt, että markkinoille vetonaulaksi saisivat tulla suomenpienhevosori Kanelitaneli ja vuonohevosori Thor. Joku voisi väittää, että kahden orin kanssa markkinoille vetonaulaksi tuleminen voisi olla huono ajatus, mutta Lotta luotti näihin kahteen hevoseen kuin kallioon.
Taneli oli luonteeltaan niin rauhallisen ruunamainen unohtamatta syötävän söpöä ja komeaa ulkomuotoa. Thor oli puolestaan hieman vetäytyvä, mutta pohjimmiltaan niin hyväsydäminen ja lapsirakas hevonen. Lotta otti mukaansa apukäsiksi itselleen oppisopimusopiskelija Tildan ja tallityöntekijä Väinön. Nuoret olivat innoissaan tulossa avuksi ja tienaamaan vähän ylimääräistä taskurahaa. Lotta oli kaavaillut Tanelia kärryjen eteen kyydittämään kiertoajelulle haluavia aikuisia ja lapsia, kun taas Thor saisi toimia lasten talutusratsuna. Lotta oli ajatellut, ettei kumpikaan oreista ole mitenkään mahdottoman suuria, joten aremmatkin ja hevosiin tottumattomat saattaisivat helpommin uskaltaa lähestyä heitä markkinapaikallaan – eikä ollut kovinkaan väärässä.
Väinö oli innoissaan kärryjen kuskina kuljettamassa innokkaita läpi markkina-alueen ja vähän sen ulkopuolellekin. Niin myös Taneli vaikutti olevan aivan omiaan roolissaan kärryajeluiden pääroolissa. Se tepasteli rauhalliseen tahtiin mutta kuitenkin uljaasti läpi ihmismassojen, eikä ollut moksiskaan ympärillä olevasta metelistä tai lapsista. Hevoset olivat olleet hieno vetonaula markkinoilla niin paikan päällä kuin sosiaalisessa mediassa. Asiakkaita riitti heikkenevistä sääolosuhteista riippumatta ja Kujelman väki sai paljon kiitosta niin asiakkailta kuin markkinoita järjestävältä taholta. Väinö ei malttanut muuta kuin hehkuttaa kotimatkan ajan siitä, kuinka hienoa ja helppoa hänestä oli ollut työskennellä Tanelin kanssa. Taneli oli käyttäytynyt varsin mallikkaasti koko päivän, eikä ongelmia ollut ilmennyt missään vaiheessa. Lotta oli todella ylpeä oristaan ja huikeista työntekijöistään.

9.11.2021 Estevalmennus - valmentajana enna
Komea pikkuorhi tepsutti maneesin uraa pitkin tasaisen varmasti, ratsastajan joutuessa säännöllisin väliajoin pyytämään orilta vähän reippaampaa askellusta. Taneli oli näppärän näköinen kaveri, oikein rehdin oloinen, mutta ainakin tänään hieman laiskan oloinen. Lottis oli kuin kotonaan tämän pienen herrasmiehen selässä ja ratsukon meno näyttikin kovin tyyneltä. Pikkuhiljaa Tanelikin alkoi vertymään, ja eteni vertymisen myötä paremmin ja oma-aloitteisemmin. Olin alkuverryttelyä varten laittanut pääty-ympyröille pienet kavalettitehtävät, jotta saisimme Tanelin heti alusta alkaen jaloista vetreäksi ja ketteräksi hyppäämistä varten. Kavalettitehtävissä ratsukon meno oli aluksi vähän kömpelöä, mutta Lottis petrasi omaa ratsastustaan muutaman huomautuksen kautta niin, että keskittyi paremmin ja sitä myöten myös Tanelin suoritus parani.
Alkuverryttelyn jälkeen keräsin kavaletit pois ja aloitimme hyppäämisen. Laitoin molempien lyhyiden sivujen keskelle sekä keskelle kenttää esteet, joita ratsukko hyppäisi kahdeksikolla. ”Tarkoitus on saada laukka vaihtumaan kahdeksikon keskellä esteen päällä. Tee hyvissä ajoin selväksi, kumpaan suuntaan aiot jatkaa esteen jälkeen, jotta Taneli pysyy kärryillä”, neuvoin. Kehotin myös välillä jäämään pääty-ympyrälle niin, ettei suunta muuttuisi, jotta tehtävästä ei tulisi liian ennakoitava. Taneli oli oikein kuuliainen, teki mitä pyydettiin, vaikkakin välillä laukanvaihdon kanssa oli ongelmia. Kun Lottis oli tarkkana jo muutamia askeleita ennen esteelle tuloa, katsoi oikeaan suuntaan ja vaihtoi pohkeidensa paikkaa, Taneli kyllä äkkäsi laukanvaihdon.
Kahdeksikon jälkeen harjoittelimme vielä kentän keskellä olevalla esteellä vinoja lähestymisiä. Ratsukko tuli lyhyen lävistäjän tapaan esteelle, ja taas laukan oli tarkoitus vaihtua esteellä. Nyt laukanvaihdon suhteen ei enää ollut ongelmia, kun sekä ratsu että ratsastaja olivat hyvin perillä sen suhteen, eikä vinot lähestymisetkään tuottaneet juuri ongelmia. Muutaman kerran ensimmäisillä yrityksillä puomi putosi, kun Tanelilla meni vähän jalat solmuun, kun lähestyminen oli hieman kömpelö, mutta tehtävän edetessä suoritukset paranivat huomattavasti. ”Jes, eiköhän lopeteta tähän, nyt vaan keventelet rauhassa loppuun”, totesin erinomaisen hyvän suorituksen jälkeen ja kehotin Lottista kehumaan pikkuhevostaan.

19.11.2021 Vieras kuski kyydissä - kirjoittanut Nikki
Taneli ei oikeastaan vakuuttanut kovin nopeasti. Se oli pieni ja tukevan näköinen suomenhevonen, jolla oli vielä kunnon pullanimikin, Kanelitaneli. En siis odottanut Tanelilla ratsastamiselta kovin paljoa, etenkään kun Lotta ehdotti, että lähtisin verestämään Tanelin maastoestetaitoja tänään. Ori taisi tietää mitä ajattelin siitä, sillä se kulki reippaasti jo verryttelyn aikana, ja laittoi ihan uuden vaihteen silmään, kun pääsimme lähemmäs maastoesteratoja. Pyysin Tanelia nostamaan laukan ja ohjasin sitä sitten hieman epäileväisenä kohti matalia maastoesteitä, joista ensimmäinen oli yksinkertainen tukkieste, jonka Taneli varmasti selvittäisi. Ja niinhän se selvitti, näyttävällä ilmavaralla! Ori pärskähti ja jatkoi omatoimisesti jo kohti seuraavaa estettä, kun minä vielä mietin suu auki, että mitäs hittoa juuri tapahtui.
“Poni” näytti varsin selvästi, ettei ollut mikään poni, vaan oikea yleispainotteinen suomenhevonen, joka osasi asioita. Uskalsin ohjata Tanelin vähän vaativammalle maastoesteradalle ja laittaa sen oikeasti töihin, ja Tanelihan näytti, mitä kaikkea se osasikaan. Ori osasi itse käyttää lihaksiaan hyvin ja taivutti hyvin jalkojaan estääkseen niitä osumasta esteisiin. Se vaati hieman ratsastajan apua askelten sovittamiseen esteiden väliin ja hyppykohdan löytämiseen, mutta kun Tanelia auttoi niissä, se hoiti homman kotiin. Puolen tunnin treenin jälkeen Taneli alkoi jo käymään vähän kierroksilla, ja minulla oli jo niska limassa. En ollut odottanut Tanelilta paljoa, mutta se oli todistanut luuloni täysin vääriksi, enkä voinut kuin taputtaa ja kehua oria.
virtuaalihevonen | a sim game horse
Kuvat © scirlin
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Kujelman Oriasema
  • Etusivu
  • Jalostusorit
  • Etusivu
  • Jalostusorit